Planetcash.nl

Heikin Ashi candlesticks lezen en begrijpen

Heikin-Ashi

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Ben je benieuwd hoe je Heikin Ashi candlesticks kunt lezen en begrijpen? In deze blogpost vind je meer uitleg over deze interessante manier om de grafieken van je favoriete cryptomunten te begrijpen. Daarnaast zullen we hieronder ook direct uitleggen hoe je kunt handelen met deze candlesticks en waarom je ze beter niet voor het scalperen van de markt kunt gebruiken.

Misschien heb je wel eens gehoord van de Engelse uitdrukking; the trend is your friend. Bij het handelen in crypto kun je tijdens een zogeheten trending market de meeste winst verwachten. Dit werkt natuurlijk alleen als je de huidige trendrichting met zekerheid kunt bepalen. Het lezen en begrijpen van Heikin Ashi candlesticks kan je hierbij helpen!

Heikin Ashi candlesticks lezen en begrijpen

Het aflezen van Heikin Ashi candlesticks werkt net iets anders dan bij de traditionele Japanse candlesticks. Als je deze kaarsen bekijkt dan zie je dat veel kaarsen elkaar overlappen. Hier is natuurlijk een reden voor, want Heikin Ashi kaarsen laten je niet de huidige prijsactie zien, maar de gemiddelde prijs over een bepaalde periode.

Als je niet kunt aflezen of een markt trending is of niet, dan heeft traden met de trend weinig zin. Je kunt namelijk niet van de grote prijsbewegingen profiteren. Heikin Ashi kaarsen kunnen je helpen om de huidige trendrichting beter te bepalen.

Heikin Ashi candlesticks lijken behoorlijk op de Japanse candlesticks. De manier waarop de candlesticks berekend en gevormd worden is echter compleet verschillend van elkaar. Een Japanse candlestick is op zichzelf staand en heeft geen betrekking tot de vorige candlesticks. Heikin Ashi candlesticks verschillen ook van elkaar, maar elke candlestick wordt berekend en gevormd op basis van de vorige candlestick.

De open prijs van een Heikin Ashi kaars is het gemiddelde van de open- en slotprijs van de vorige kaars. De slotprijs is het gemiddelde van de open-, slot-, hoge- en lage prijs. Het hoogste punt van een Heikin Ashi kaars is gebaseerd op de hoge-, open-, en slotprijs van de vorige kaars. Het laagste punt van een Heikin Ashi kaars is gebaseerd op de lage-, open-, en slotprijs van de vorige kaars.

Heikin Ashi candlesticks lezen en begrijpen

Verschil Heikin Ashi en Japanse candlestick

Het grote verschil tussen Heikin Ashi en Japanse candlesticks is de manier waarop de kaarsen omhoog en omlaag worden gevormd. Om een ​​opwaartse Japanse candlestick te vormen, dient de slotkoers hoger te zijn dan de openingsprijs. Bij Heikin Ashi candlesticks wordt een opwaartse kaars gevormd op het moment dat de prijs zich boven het middelpunt van de vorige kaars bevindt.

Dit belangrijke verschil maakt Heikin Ashi makkelijker om de huidige trendrichting te bepalen. De candlesticks zijn allemaal gerelateerd aan elkaar, omdat de open prijs van elke kaars wordt bepaald op basis van de open en slotprijs van de vorige kaars. Ook de hoge en lage prijs van elke kaars is op de informatie van de vorige kaars gebaseerd.

Een grafiek met Heikin Ashi candlesticks is langzamer dan een normale grafiek met Japanse candlesticks. De signalen zijn hierdoor ook vertraagd. Hierdoor werken de kaarsen als een voortschrijdend gemiddelde. Wanneer de trend tot een einde komt dan zie bij Heikin Ashi candlesticks dat er een zogeheten doji candlestick.

Deze kaarsen hebben geen of slechts een heel kleine lichaam gecombineerd met lange lonten zowel aan de boven- als onderkant van de kaars. Zodra de doji kaars verschijnt weten traders dat de prijsbeweging stagneert en de huidige trend mogelijk zal keren.

Belangrijk om te weten!

Bij het lezen en begrijpen van Heikin Ashi candlesticks zijn er minimaal drie belangrijke punten waar professionele traders rekening mee houden. De grootte, de relatieve richting en de kleur van de candlesticks. Zowel de rode als groenen kaarsen kunnen je helpen om de huidige trendrichting te bepalen.

Als de trendrichting sterk omhoog gaat dan zie je bij Heikin Ashi candlesticks vooral grote groene kaarsen met lange lonten aan de bovenkant, maar géén lonten aan de onderkant. Gaat de trendrichting sterk omlaag, dan zie je grote rode kaarsen met lange lonten aan de onderkant, zonder lonten aan de onderkant.

Het is verder belangrijk om te weten dat de prijs stijgt, dan vormen Heikin Ashi candlesticks doorgaans geen lont aan de onderkant van de kaars. Heikin Ashi candlesticks met zowel lage als hoge lonten bestaan ook, deze vormen zich meestal bij het omkeren van de trend en tijdens een periode van consolidatie.

Voordelen van Heikin Ashi candlesticks

Het lezen van de Heikin Ashi candlesticks kent ook een aantal voordelen. Deze candlesticks zorgen bijvoorbeeld voor duidelijk prijsbewegingen, zonder dat er gaten en/f schokkerige bewegingen in de grafiek voorkomen. Dit is een typerend kenmerk van de Heikin Ashi candlesticks.

In vergelijking met de soms nogal drastische prijsbewegingen van de Japanse candlesticks, wordt ​​de snelheid van de markt bij het gebruik van Heikin Ashi candlesticks vertraagd weergegeven. Dit zorgt ervoor dat onnodige valse signalen worden gefilterd.

Deze candlesticks maken het voor beginners vaak een stuk makkelijk om de trend te bepalen. Dankzij de grootte, richting en de kleur van een rij met Heikin Ashi kaarsen kun je binnen no-time veel over de trend te weten komen. Dit is onwijs waardevol voor daytraders die bijvoorbeeld snel een beslissing moeten nemen.

Een simpele manier om de voordelen van Heikin Ashi te benutten, is door ze bijvoorbeeld op hogere tijdframes te gebruiken. Denk aan de 12H, 6H en 4H tijdframes. Je zult merken dat op het moment dat de richting op de Heikin Ashi grafiek verandert, ook de prijsbeweging op gang begint te komen.

Hiermee kun je het mogelijke begin en einde van een trend bepalen. Zoek bijvoorbeeld naar een combinatie van een sterke prijsbeweging en het begin van een nieuwe trend. Zodra je Heikin Ashi candlesticks kunt lezen en begrijpen kun je de punten waar de huidige trend zich zal keren eenvoudig herkennen. Deze punten worden ook wel support en resistance punten genoemd.

Vermijdt Heikin Ashi en lage tijdframes

De Heikin Ashi candlesticks hebben ook enkele nadelen. Zo is het voor een daytrader belangrijk om te weten, dat je deze candlesticks beter niet voor het scalperen van de markt kunt gebruiken. ‘Heikin Ashi’ vertaalt zich namelijk in twee woorden; gemiddeld, en tempo. De candlestick laten je dus het gemiddelde tempo van de prijsbeweging zien over een bepaalde periode.

Op het moment dat de prijs stijgt of daalt, kun je dit niet direct aan deze candlesticks aflezen. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat de prijs ineens enorm begint te dalen, terwijl de Heikin Ashi candlesticks niet direct op deze drastische prijsbeweging reageren.

Met andere woorden, vertrouw niet te veel op Heikin Ashi candlesticks als je wilt gaan daytraden op de lagere tijdframes. Deze kaarsen zijn niet direct ideaal voor (beginnende) daytraders. Vooral de 1 min en 5 min tijdframes kun je beter vermijden. Gebruik Heikin Ashi daarom vooral om de trendrichting te bepalen. Hiervoor zijn de kaarsen uitermate goed geschikt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *