Planetcash.nl

Candlesticks lezen & patronen herkennen

Candlesticks lezen en herkennen

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Op de redactie van Planetcash.nl doen we regelmatig onderzoek naar de fundamentele principes van het handelen in cryptocurrencies. In deze blogpost vind je daarom meer uitleg over het lezen van candlesticks en hoe je de bekende patronen van zo’n grafiek kunt herkennen.

Één van de meest essentiële onderdelen van traden in digitale valuta, is namelijk het analyseren van grafieken. Heb je hier moeite mee dan zul je onder de streep meer geld verliezen dan overhouden.

Wil je bijvoorbeeld succesvol leren daytraden? Dan zul je moeten leren hoe je goed doordachte beslissingen kunt maken. Elke beslissing dien je daarom altijd te maken op basis van de meest betrouwbare gegevens.

Candlesticks lezen

Als je Japanse candlesticks wilt leren lezen dan zul je wel eerst moeten weten wat deze opmerkelijke kaarsen betekenen, en waaruit ze normaliter zijn opgebouwd. In de jaren 80 waren het vooral Japanse beleggers die candlesticks gebruikten om verrassend nauwkeurig te beleggen op de Amerikaanse financiële markten.

Amerikaanse beleggers waren destijds niet op de hoogte van deze technieken. Hierdoor ontstond er eind jaren 80 enorme belangstelling naar de techniek achter het lezen van candlesticks en het herkennen van patronen.

Kleuren van candlesticks

Een candlestick heeft doorgaans twee verschillende kleuren namelijk groen en rood. Een groene candlestick wordt ook wel bullish genoemd en een rode candlestick bearish.

Een groene candlestick betekent dat de prijs van de valuta tijdens die intervalperiode is gestegen.

Een rode candlestick betekent dat de prijs van de valuta tijdens die intervalperiode is gedaald.

In principe zijn candlesticks opgebouwd uit een: Open, High, Low en Close. Samen vormen deze elementen de meest belangrijke ankerpunten van een candlestick. Hieronder op de afbeelding staan deze punten visueel weergegeven.

Candlesticks lezen

Open price / opening prijs

De opening prijs is de prijs waarmee de intervalperiode van de candlestick is begonnen. Je zou deze prijs ook kunnen vergelijken met de eerste transactie van die periode.

Als bijvoorbeeld één candlestick de periode van één dag laat zien met een openingsprijs van € 1,10 dan is dit dezelfde prijs als die van de eerste transactie.

Close price / slot

De slotprijs is de prijs van de laatste transactie binnen een bepaalde periode. Het verloop tussen de openingsprijs en de slotkoers bepaalt ook de kleur van een candlestick.

Stel dat de slotprijs dus hoger uitkomt dan de openingsprijs, dan krijg de candlestick een groene kleur. Ligt de slotprijs lager, dan wordt de candlestick automatisch rood gekleurd.

High price / top prijs

De top prijs is de hoogste prijs van een transactie tijdens een interval-periode. Hierbij maakt het niet uit of de valuta is gestegen of gedaald, de transactie met de hoogste prijs in desbetreffende intervalperiode wordt de top prijs genoemd.

Hierbij is het van belang om te begrijpen dat de top prijs ook gelijk kan zijn aan de openingsprijs, de slotprijs en de lage prijs.

Low price / lage prijs

De lage prijs is de laagste prijs van een transactie tijdens een intervalperiode. Ook hierbij is het onbelangrijk welke richting de prijs uiteindelijk heeft genomen, de transactie met de laagste prijs wordt ook wel de lage prijs genoemd. De lage prijs kan ook hetzelfde zijn als de openingsprijs, sluitprijs en de hoge prijs.

Hieronder nog even kort de verschillende elementen op een rijtje:

  • Open price – Prijs van eerste transactie in die periode.
  • Close price – Prijs van laatste transactie in die tijdsperiode.
  • High price – Hoogste prijs van transactie in een intervalperiode.
  • Low price – Laagste prijs van transactie in een intervalperiode.

Hoe kun je candlesticks lezen?

Op het moment dat je bovenstaande elementen begrijpt, kun je deze kennis in de praktijk gaan testen op een grafiek. Het maakt in principe weinig uit welke grafiek je precies gebruikt om Japanse candlesticks te lezen. Onderstaande afbeelding laat een grafiek op het Nederlandse trading-platform Bitvavo zien.

Zoals je hierboven kunt zien beweegt de prijs van Ethereum (ETH) zich door middel van een onafgebroken reeks met groene en rode candlesticks.

Bij de groene variant begint de prijs onderaan de body en eindigt deze bovenaan. Bij de rode variant begint de prijs bovenaan de body en eindigt deze onderaan de body. De totale lengte van een candlestick representeert de volatiliteit van de valuta binnen dezelfde intervalperiode.

Een serie candlesticks die samen in dezelfde richting bewegen, wordt ook wel een trend genoemd. Als trader is het de kunst om deze trends ruim op tijd te signaleren, zodat je hierop kunt inspelen. Hierover meer in een volgende blogpost.

Misschien ook interessant:

De intervallen die normaal gebruikt worden om candlesticks te lezen, kun je doorgaans volledig naar wens aanpassen. De meeste platformen zoals Bitvavo ondersteunen diverse intervalperiodes. Denk hierbij aan periodes van 1 min, 15 min, 1 uur, 4 uur en 1-daags intervalperiodes.

Candlesticks begrijpen & lonten lezen

Het is van belang om te weten dat het lezen van candlesticks patronen niet per se een koop- of verkoopsignaal hoeft te zijn. Je kunt deze patronen daarom beter beschouwen als een manier om de marktstructuur te analyseren en vanuit hier een interessante positie in te nemen.

Probeer dus altijd Japanse candlesticks patronen in hun eigen context te beoordelen. Sommige candlesticks bewegen zich ver boven hun body met hoge tops, anderen juist sterk daaronder met lage prijzen. Deze pieken en dalen worden ook wel de lonten van een candlestick genoemd.

Heeft een candlestick bijvoorbeeld een lange lont aan de onderkant en bevindt de valuta zich in een dalende trend? Dan wordt dit ook wel een reversal candlestick genoemd.

Dit zou dus kunnen betekenen dat de dalende trend is afgelopen en de marktprijs zal toenemen. Betreft het een lange lont aan de bovenkant in een stijgende trend? Dan is de koers vaak eerder geneigd om een daling in te zetten. In het geval van een reversal candlestick patroon bepaalt de lengte van een lont meestal ook in hoeverre de huidige trend zich zal keren.

Patronen van candlesticks herkennen

Bij het lezen van candlesticks hoort natuurlijk ook het herkennen van patronen. Er bestaan talloze patronen waarvan de ene vaak nog betrouwbaarder dan de anderen.

Probeer onderstaande candlestick patronen als ondersteunende factor te gebruiken tijdens het handelen in digitale valuta zoals Bitcoin en Ethereum. Hieronder vind je drie van de meest bekende candlestick patronen.

The Hammer

Een hamer is een candlestick die je tegenkomt als de verkopers aan het begin van een bepaalde intervalperiode de prijs omlaag duwden, maar tegen het einde konden de kopers de prijs terugdringen tot vlak onder de openingsprijs.

Hierdoor ontstaat de vorm van een hamer, waarbij de onderste lijn een stukje groter is dan de zogeheten body van de candlestick.

Candlesticks lezen

The Hanging Man

De hangende man candlestick zie je meestal op de top van een opwaartse trend en lijkt op een hangende man. Zodra je dit candlestick patroon tegenkomt is de kans groot dat de stijgende trend zich zal keren.

De lengte van de lont houdt overigens in dat de waarde van de valuta op dit punt al vaker is getest. De kopers hebben in het geval van een stijgende trend hun koopkracht verloren.

Spinning Top

Een spinning top is een candlestick patroon met een korte body. Deze bevindt zich midden in lange boven- en onderkanten. Deze onderkanten worden ook wel shadows genoemd. Dit patroon staat voor besluiteloosheid, want zowel de kopers als de verkopers konden de overhand niet krijgen. 

De kopers hebben de prijs tijdens deze intervalperiode omhoog geduwd en de verkopers hebben de prijs tijdens de periode naar beneden gedrukt. Na een sterke stijgende of dalende trend kan een spinning top een ommekeer laten zien, mits de volgende candlestick dit bevestigd.

The Shooting Star

Bij het lezen van candlesticks zul je de vallende ster regelmatig tegenkomen. Deze heeft een relatief kleine body met een lange lont aan de bovenkant en een kleine of helemaal geen lont aan de onderkant.

Deze candlestick is vergelijkbaar met the hanging man en zie je vaker aan het einde van een stijgende trend en geeft aan dat de prijs een bepaald hoogtepunt heeft bereikt.

Soms is het beter om niet direct alle handel te verkopen, maar geduldig te wachten totdat de volgende candlesticks dit patroon bevestigen. Probeer hierbij natuurlijk wel op tijd te handelen, voordat je het weet is de marktprijs alweer gedaald.

Wil je meer weten over het lezen van candlesticks, handeling in cryptocurrency? Check dan vooral even de crypto masterclass, want ook jij kan succesvol daytraden op platformen zoals Bitvavo, Coinbase en Bitpanda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *