Handelen Japanse doji candlesticks
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Handelen met Japanse doji candlesticks

Wil je handelen met Japanse doji candlesticks? Lees je vooraf dan altijd goed in! Je wilt namelijk voorkomen dat je tijdens het traden in digitale valuta om de haverklap verkeerde beslissingen maakt.

In deze blogpost vind je daarom praktische uitleg over het doji candlestick patroon, de verschillende soorten en hoe je deze patronen kunt gebruiken om beslissingen te maken.

Inhoudsopgave:

Wat is een Japanse doji candlestick?

Japanse doji candlesticks worden soms ook wel doji-sterren genoemd en laten besluiteloosheid op de markt zien. Zowel de kopers als verkopers slagen er niet in om de prijs te controleren.

Japanse doji candlesticks behoren tot de meest bekende candlestick-patronen ter wereld. Doji’s zie je hoofdzakelijk bij het handelen in digitale valuta’s op de forex-markten. Denk hierbij aan cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en Stellar Lumens.

Een belangrijke reden hiervoor is de hoge volatiliteit waar deze markten zo bekend om staan. In onze blogpost ‘Geld verdienen met crypto‘ vind je hier meer uitleg over.

Japanse doji’s zien eruit als een soort plusteken. Deze candlesticks verschijnen op je chart wanneer de opening price en closing price zich bij het sluiten van de candlestick op dezelfde prijs bevinden. Dit betekent dat het zowel de kopers als verkopers niet is gelukt om de markt op dat moment te controleren.

Deze patronen geven doorgaans wel een sterk signaal af. Dit signaal laat namelijk zien dat de richting van de markt op het punt staat te keren. Japanse doji candlesticks zie je daarom regelmatig terug aan zowel het einde van een downtrend als een uptrend.

Let dus goed op als je deze candlesticks tegenkomt, want zodra de kracht van een bepaalde trend afneemt, is het meestal ook tijd om je winst te pakken (einde van uptrend), of juist een nieuwe order te plaatsen (einde van downtrend).

Misschien ook interessant:

Soorten doji candlesticks

Zodra je begint te handelen met Japanse doji candlesticks, zul je merken dat er verschillende soorten doji’s bestaan. Deze staan hieronder even kort uitgelegd.

Dragonfly doji candlestick

De dragonfly doji is een Japans candlestick patroon die je vaak aan het einde van een downtrend ziet. Dragonfly doji’s kun je daarom ook zien als een bullish candlestick patroon. Ze worden gevormd op het moment dat de opening price en closing price dicht bij elkaar liggen.

Zoals je ziet op de afbeelding hierboven ontstaat hierdoor een lange lont aan de onderkant van het candlestick patroon. Dit vertaalt zich in het feit dat verkopers de prijs eerst omlaag hebben gedrukt, maar vervolgens werden de kopers steeds sterken en konden de prijs uiteindelijk weer terug omhoog drukken.

Gravestone doji candlestick

De gravestone doji candlesticks zie je vaak aan het einde van een uptrend. Ook deze patronen worden gevormd als de opening price en closing price dicht bij elkaar liggen. Hierdoor ontstaan er een lange lont aan de bovenkant van het patroon.

Dit vertaalt zich normaliter in het testen van een bepaald resistance level. Zie je gravestone doji’s ergens anders op je chart verschijnen? Dan zijn deze vaak minder betrouwbaar dan bij resistance levels.

De verkopers konden de prijs in eerste instantie flink omhoog drukken, maar uiteindelijk waren het toch de kopers die de prijs weer omlaag drukten. Dit betekent dus dat verkopers niet langer de markt controleren, waardoor de huidige koers veranderd en een downtrend zal gaan intreden.

Handelen met Japanse doji candlesticks

Handelen met Japanse doji candlesticks is behoorlijk interessant, mits je deze patronen combineert met andere indicatoren. Je kunt ze daarom beter gebruiken als extra toevoeging aan de rest van je technische analyse.

Let daarnaast ook altijd op de volgende candlestick die het doji patroon bevestigd. Wil je meer weten over daytraden? Of simpelweg je persoonlijke trading skills verbeteren? Check dan vooral even onderstaande crypto masterclass!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *